ΛΑΪΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 1937 – 2010

Skills: VIDEO
Popular  Games 1937-2010,  (2010)
animation, 1′ 30”, shown on a digital frame

Laika paixnidia 1937-2010 (Popular games, 1937-2010) from pinelopi on Vimeo.

Το έργο δημιουργήθηκε για την έκθεση «Επίσκεψη» που φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητούς Κατακουζηνού τον Σεπτέμβριο του 2010. Με αφορμή τις κοινωνικές επαφές των ιδιοκτητών της οικίας – Ιδρύματος, η έκθεση πρότεινει σαν άξονα την επαναδιαπραγμάτευση της έννοιας της ελληνικότητας και του μοντερνιστικού κινήματος, κυρίως στα εικαστικά, όπως αυτό μεταφράστηκε στην ελληνικό χώρο.

Τα Λαϊκά παιχνίδια 1937-2010 είναι ένα site specific έργο που τοποθετείται στο γραφείο της Λητούς Kατακουζηνού, που στη σημερινή μορφή του Ιδρύματος είναι ένας χώρος αφιερωμένος στον ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα.

Το animation βασίζεται στην ελαιγραφία του Γκίκα “Λαϊκά Παιχνίδια” (1937).  Στην εικόνα του Γκίκα εμφανίζονται εικόνες παιδιών από τις φασιστικές νεολαίες της ίδιας περιόδου. Η ελληνικότητα που ενδεχόμενως αναζητά ο Γκίκας στο έργο του συναντά στο animation το λόγο του δικτάτορα Ι. Μεταξά που, στην ίδια περίπου χρονολογία, μιλά με τον δικό του τρόπο για το ένδοξο παρελθόν και τη σημασία της διάδoσης των παραδοσιακών “ελληνικών” αξιών…

Η προβολή γίνεται σε ψηφιακή κορνίζα που τοποθετείται στον τοίχο όπως θα συνέβαινε και με μια ελαιογραφία.

Animation on digital frame installed at the exhibition space.

Animation on digital frame